Odiseja Brač – More Zvijezda

Piše: Kristina Petričević, mag. pov. umj.

Prva knjiga astrofotografije u Hrvatskoj 

ODISEJA BRAČ – More Zvijezda je od velike važnosti za Hrvatsku i otok Brač jer na dosad neviđeni način ovjekovječuje bogatstvo kulturne baštine, floru i faunu te prirodne ljepote otoka Brača ali i promovira tamno noćno nebo Hrvatske. 

Za ostvarivanje ovog ambicioznog, samostalnog projekta, mladi astro fotograf amater Božan Štambuk je prešao preko deset tisuća kilometara uzduž, poprijeko i unutar otoka Brača kako bi otkrio sve njegove tajne i stvorio jednu od najvećih kolekcija astrofotografija i meteo fotografija na ovim prostorima koje će s ovom fotografskom monografijom povezati u posebnu priču.

Sve je počelo eksperimentiranjem s dugom ekspozicijom jedne zimske noći 2017. godine. Na tom malom zaslonu, u mračnoj i hladnoj noći oduševio ga je sjaj mora zvijezda golemog prostranstva naše galaksije, ovjekovječeno kako ga naše oči ne mogu u potpunosti vidjeti. Odlučio je taj osjećaj prenijeti drugima.

Samostalna izložba astrofotografija

Iako početnik u astrofotografiji, sa skromnom opremom, u relativno kratkom vremenu savladao je napredne tehnike fotografiranja i složen proces obrade potreban za fotografiranje objekata dubokog svemira

Pažljivo je odabrao motive proučivši brojnu literaturu o otoku Braču. Jedinstvene kamene formacije, špilje i pećine, napušteni pustinjački samostani, antičke ruševine, priče o sakralnim artefaktima i tajanstvenim rezbarijama u kamenu, ovaj je Bračanin otkrio Brač bogat jedinstvenim prirodnim fenomenima i kulturnim spomenicima.

Odbio je ponudu za posao u struci kako bi se u potpunosti mogao posvetiti projektu i u kolovozu 2017. godine prezentirao je Odiseju Brač na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Splitu. 

Svjetlosno onečišćenje 

Čest komentar na Božanove radove jest da su fotomontaže. Ljudi su zaboravili kako je čisto nebo uistinu bogato zvijezdama, te da se u idealnim uvjetima Mliječna staza vidi i golim okom. Razlog tomu je svjetlosno onečišćenje uzrokovano nekontroliranom i prekomjernom umjetnom rasvjetom koja dopire daleko izvan gradova i smanjuje vidljivost zvijezda te tako onemogućuje snimanje i narušava ljepotu tamnog neba, a i štetno utječe na ekosustav.

Lov na oluje i blago

Uobičajene dalmatinske razglednice okupane suncem ga ne interesiraju, lokacije istražuje tek kada padne mrak. Njegov pustolovni duh i ljubav prema otoku vodili su ga kroz nepristupačne i nepoznate terene kasno u noći da unatoč umoru i opasnim životinjama dovrši svoj projekt. 

Provode u gradu zamijenio je lutanjem zaboravljenim šumskim puteljcima, probijanjem kroz drače, lovom na oluje (eng. storm chase), noćenjem u špiljama i ruševinama, nekad voljno i u ugodnom društvu svoje djevojke, a nekad prisilno zbog manje ugodnog društva divljih svinja, stršljenova, zmija ili zbog grmljavinskog nevremena.

On je brački Indiana Jones, uvijek u lovu na blago u obliku savršenog prizora svog rodnog otoka pod morem zvijezda noćnog neba.

Prati Odiseju Brač na službenim Facebook Instagram profilima.

Rec' čagod