fbpx
Skip to content

Odiseja Brač – More Zvijezda

Piše: K. Petričević, mag. pov. umj.

Prva knjiga astrofotografije u Hrvatskoj 

Knjiga ODISEJA BRAČ – More Zvijezda je od velike važnosti za Hrvatsku i otok Brač jer na dosad neviđeni način ovjekovječuje bogatstvo kulturne baštine, floru i faunu te prirodne ljepote otoka Brača ali i podiže svijest o važnosti očuvanja tamnog noćnog neba Hrvatske koje progresivno iščezava zbog svjetlosnog onečišćenja.

Za ostvarivanje ovog ambicioznog, samostalnog projekta, mladi astro fotograf amater Božan Štambuk prešao je preko deset tisuća kilometara uzduž, poprijeko i unutar otoka Brača kako bi otkrio sve njegove tajne i stvorio jednu od najvećih kolekcija astrofotografija i meteo fotografija na ovim prostorima.

Svoje radove je spojio u fotografsku monografiju te stvorio posebnu priču koja uz estetski ima i edukativni karakter.

Sve je počelo eksperimentiranjem s dugom ekspozicijom jedne zimske noći 2017. godine. U potpunom mraku, šiban hladnom burom, ostao je zadivljen sjajem mora zvijezda golemog prostranstva naše galaksije na malom zaslonu svog fotoaparata, ovjekovječeno kako ga naše oči ne mogu u potpunosti vidjeti. Odlučio je taj osjećaj podijeliti s drugima.

Samostalna izložba astrofotografija

Iako početnik u astrofotografiji, jednom od najtežih oblika fotografije, sa skromnom opremom i u relativno kratkom vremenu savladao je napredne tehnike fotografiranja i složen proces obrade potreban za fotografiranje objekata dubokog svemira. 

Pažljivo je odabrao motive proučivši brojnu literaturu o otoku Braču. Jedinstvene kamene formacije, špilje i pećine, napušteni pustinjački samostani, antičke ruševine, priče o sakralnim artefaktima i tajanstvenim rezbarijama u kamenu, ovaj je Bračanin otkrio Brač bogat jedinstvenim prirodnim fenomenima i kulturnim spomenicima.

Odbio je ponudu za posao u struci kako bi se u potpunosti mogao posvetiti projektu i u kolovozu 2017. godine prezentirao je Odiseju Brač na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Splitu. 

Svjetlosno onečišćenje 

Čest komentar na Božanove radove jest da su fotomontaže. Ljudi su zaboravili kako je čisto nebo uistinu bogato zvijezdama, te da se u idealnim uvjetima Mliječna staza vidi i golim okom. Razlog tomu je nedovoljno ozbiljno shvaćen ekološki problem svjetlosnog onečišćenja uzrokovan nekontroliranom i prekomjernom umjetnom rasvjetom koja dopire daleko izvan gradova i smanjuje vidljivost zvijezda te tako narušava ljepotu tamnog neba, onemogućuje promatranje i snimanje, a posljedice za ljudsko zdravlje i ekosustav su daleko gore.

Lov na oluje i blago

Uobičajene dalmatinske razglednice okupane suncem ga ne interesiraju, lokacije istražuje tek kada padne mrak. Njegov pustolovni duh i ljubav prema otoku vodili su ga kroz nepristupačne i nepoznate terene kasno u noći da unatoč umoru i opasnim životinjama dovrši svoj projekt. 

Provode u gradu zamijenio je lutanjem zaboravljenim šumskim puteljcima, probijanjem kroz drače, lovom na oluje (eng. storm chase), noćenjem u špiljama i ruševinama, nekad voljno i u ugodnom društvu svoje djevojke, a nekad prisilno zbog manje ugodnog društva divljih svinja, stršljenova, zmija ili zbog grmljavinskog nevremena.

On je brački Indiana Jones kojeg ništa ne može zaustaviti u lovu na blago savršenog prizora svog rodnog otoka pod morem zvijezda noćnog neba.

Prati Odiseju Brač – More Zvijezda na službenim profilima:

Rec' čagod