fbpx
Skip to content

O meni

Božan Štambuk je Bračanin rođen 1990. u Supetru. Po struci ekonomist specijaliziran za marketing i web dizajn, a u slobodno vrijeme glazbenik, fotograf i motorist. Fotografskom hobiju se ozbiljno posvećuje s 26 godina, kada u 2017. koncipira ambiciozni samostalni projekt astrofotografijeOdiseja Brač – More zvijezda”, što će mu obilježiti život. Primjer je to dosad neviđene promocije prirodnih ljepota i kulturne baštine otoka Brača pod zvjezdanim nebom.

Projekt je odmah prepoznat od strane struke i javnosti kao jedna od najraznovrsnijih i najvažnijih kolekcija pejzažnih astrofotografija na ovim prostorima. Već sljedeće godine, u studenom 2018., njegove fotografije i priča o Odiseji objavljeni su u prestižnom časopisu National Geographic Magazine, uz pohvale glavnih urednika iz SAD-a i odabir za najbolju temu mjeseca.  S astrofotografijom “Noć na Vidovoj gori”, 2019. osvojio je nagradu za 1. mjesto i najbolju fotografiju prema odluci stručnog žirija natječaja Hrvatske zajednice županija. Jedan je od pobjednika svjetskog natječaja najboljih meteo fotografija World Meteorological Organization-a 2021. s radom “Glory of the day”.

Organizirao je brojne samostalne izložbe u renomiranim prostorima diljem Hrvatske, poput galerije Ivana Rendića u Supetru, astronomske sekcije Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Foto kluba Zagreb. Njegove radove od početka prenose brojni popularni domaći i strani mediji poput NASA-e, The Weather Channel-a i HRT-a.

Božan je strastveni popularizator astrofotografije u Hrvatskoj, borac za očuvanje našeg tamnog noćnog neba te vječni zaljubljenik u svoj otok Brač, danju i noću.

Nagrade i priznanja

11. Studeni 2018.
NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINE

Glavni urednici iz SAD-a osobno su pohvalili moj rad i za najbolju temu mjeseca odabrali članak o mom projektu astrofotografije Odiseja Brač.

 

14. Svibnja 2019.
HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA
Nagrada za najbolju fotografiju i osvojeno 1. mjesto prema mišljenju stručnog žirija na natječaju „Volim Svoju Županiju“ u organizaciji Hrvatske Zajednice Županija s astrofotografijom „Noć na Vidovoj gori“.

 

1. Prosinca 2021.
WORLD METEOROLOGICAL ORGANIZATION
Predstavljanje Hrvatske s radom “Glory of the day” u kalendaru najboljih meteo fotografija na prestižnom međunarodnom natječaju Svjetske meteorološke organizacije.

Samostalne izložbe

Izložba „Astrofotografija: komet Neowise“

22.11.2021. – galerija Ivan Rendić, Supetar.
9.11.2021. – Info Zona, Split.
9.9.2021. – Tehničkog Muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, astronomska sekcija.

 

Izložba „ODISEJA BRAČ – More Zvijezda“

29.7.2019. – Gradska knjižnica, Hrvatska čitaonica Bol.
18.8.2018. – Kavanjinovi dvori, Turistička zajednica Sutivan.
9.8.2018. – Galerija Servantes, Centar za kulturu Milna.
10.7.2018. – Galerija Nerežišća, općina Nerežišća.
7.7.2018. – Turistička zajednica Postira.
6.2.2018. – Foto klub Zagreb.
17.11.2017. – Galerija Ivana Rendića, knjižnica Supetar.
29.9.2017. – Dom hrvatskog skupa, općina Pučišća.
30.8.2017.  – Prva samostalna izložba, Info Zona, Split.

Objave radova

Kolovoz 2021.
NASA - Astronomy Photo Of The Day
Fotografija odabrana za kolekciju najboljih fotografija kiše meteora Perzeida (suze sv. Lovre).

Srpanj 2020.
RTL DNEVNIK
Timelapse video kometa Neowise emitiran u Dnevniku na RTL televiziji.

31. Prosinac 2019.
ČOVJEK I SVEMIR
Priča o Odiseji Brač uz popratne fotografije na naslovnici i omotu, objavljene u časopisu Čovjek i Svemir, jedinom hrvatskom časopisu o astronomiji. 

Srpanj 2018.
NASA - Astronomy Photo Of The Day

Fotografija odabrana za kolekciju najboljih fotografija pomrčine mjeseca 27.7.2018.

Travanj 2018.
MAGAZIN MORE

Moja fotografija Mliječne staze iznad Zlatnog rata u Bolu na Braču objavljenja kao duplerica u popularnom časopisu More.

Travanj 2018.
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SUPETRA
Moja fotografija zvjezdanih tragova iznad mauzoleja obitelji Petrinović u Supetru na otoku Braču objavljena kao naslovnica za Supetar Welcome Magazine od strane Turističke zajednice Supetar.

Studeni 2017.
LONELY PLANET, THE WEATHER CHANNEL, HRT, ...
Moj prvi timelapse video je u tjedan dana pogledalo ukupno preko 100 000 ljudi. Objavili su ga brojni domaći i strani mediji poput Weather Channel, Lonely Planet, Index.hr, a Hrvatska Radiotelevizija me pozvala na gostovanje u živo.