FOTOGRAFIRANJE METEORA, perzeidi i geminidi

Fotografiranje kiše meteora jedna je od zahtjevnijih vrsta astrofotografije, ali zato daje spektakularne rezultate. Dovoljna je jedna vatrena kugla (rijetki izuzetno sjajni meteor) za nezaboravnu fotografiju.

Ovi savjeti su namijenjeni prvenstveno onima koji koriste DSLR fotoaparate, te onima s boljim kompaktnim kamerama i mobitelima s mogućnosti ručnog podešavanja.

PERZEIDI (tzv. suze svetog Lovre)
Vrhunac meteorskog roja Perzeida, u narodu poznatijeg kao suze svetog Lovre, se očekuje u noćima 11., 12., i 13. kolovoza. Najveća aktivnost je obično pred zoru (40 do 100 po satu). Očekuje se i poveća aktivnost u danima prije i poslije vrhunca.

GEMINIDI
Meteorski roj s radijantom u zviježđu Blizanci s vrhuncom aktivnosti, do 160 meteora na sat, u noćima od 11. do 15. prosinca. Očekuje se i poveća aktivnost u danima prije i poslije vrhunca.

Roj meteora Perzeidi, poznatiji kao suze Svetog Lovre, uz posebne goste; Mliječna Staza i Mars (desni prozor) iznad…

Gepostet von Božan Štambuk – Fotograf am Montag, 13. August 2018

PROVJERI PROGNOZU
Naoblaka znatno smanjuje vidljivost čak i najsjajnijih meteora, provjeri meteorološke radare prije odlaska na snimanje.

PRONAĐI TAMNO NEBO
Udalji se od izvora svjetlosnog onečišćenja (gradovi, osvijetljene ceste, …) koje otežava promatranje meteora i sjajem narušava tvoju fotografiju. Dozvoli si dvadesetak minuta da ti se oči priviknu na mrak, smanji svjetlinu monitora tvog fotoaparata i mobitela (ako možeš, uključi i filter plavog svjetla). Izraženi mjesec također može umanjiti sjaj slabijih meteora.

KORISTI ŠIROKO-KUTNI OBJEKTIV
Za razliku od kometa, fotografiranje kiše meteora preporučujem sa široko-kutnim objektivima s kojima ćeš obuhvatiti veći dio neba te tako si povećati šanse da snimiš meteore.

PRIČVRSTI STATIV
Provjeri da je ti je aparat sigurno pričvršćen na stativu te da je stativ stabilan. Uvijek možeš nešto pričvrstiti na noge od stativa za dodatnu stabilnost.

KAKO KADRIRATI
Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, dok je njihov radijant (prividna ishodišna točka) na sjeveroistoku. Ne preporučujem kadriranje prema radijantu, naročito zbog mjeseca, već bilo gdje drugdje, osobno preferiram sjever.

POSTAVKE FOTOAPARATA
Ova stavka ovisi o tvojoj opremi. Ovo su postavke koje ja najčešće koristim, kreni od njih pa prilagodi svojoj opremi i konceptu.
ISO: 1600-3200
Ekspozicija: 20-30 sekundi
Otvor blende: što veći (najmanji F broj)

KORISTI DALJINSKI OKIDAČ ILI UGRAĐENI TIMER
Namjesti daljinski okidač (intervalometar) ili timer u postavkama da okida sa što manjim razmakom između fotografija. Uz stativ, tako se aparat manje trese a tebi omogućava bezbrižno promatranje kiše meteora.

POST PRODUKCIJA
Tema koja je previše opširna za jedan blog, te ću o njoj kasnije pisati. Ukratko, većina fotografija kiše meteora koje vidiš su kompoziti od višestrukih ekspozicija spojenih “Blend mode: lighten” tehnikom u Photoshop-u kako bi se prikazali brojni meteori u jednom kadru.

PRAKTIČNI SAVJETI
Slojevito se obuci i ponesi sjedalicu, ležaljku, prostirku…što ti je draže. Nemoj “kišu” meteora doslovno shvatit, dozvoli si bar sat vremena promatranja.

Snimanje za ODISEJA BRAČ – More Zvijezda me vodi na divlje lokacije, evo par savjeta za kolege avanturiste:
– Obavijesti nekog gdje ćeš bit i kad se planiraš vratit.
– Provjeri da imaš dovoljno baterije na mobitelu.
– Ponesi vodu i eventualno nešto za prigrist.
– Informiraj se o opasnim životinjama u tvom kraju.
– Preporučujem sprej za zaštitu od nametnika.

Sretno s promatranjem i fotografiranjem!

Pridruži mi se na Instagramu ili Facebooku.