fbpx
Skip to content

Izložba Astrofotografija: komet Neowise

1. Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

U četvrtak 9.9.2021. godine u 18:00 sati otvorena je moja nova izložba Astrofotografija: komet Neowise. Samostalno izlaganje u astronomskoj sekciji Tehničkog Muzeja Nikola Tesla u Zagrebu je za mene veliki uspjeh i priznanje mog truda i kvalitete rada, naročito nakon samo četiri godine aktivnog bavljenja fotografijom.

Utorak prije, ugodno me iznenadilo to da je vrsni hrvatski astronom i popularizator znanosti Ante Radonić u čuvenoj emisiji o svemiru Andromeda najavio izložbu i pohvalio moj trud na projektu Odiseja Brač – More Zvijezda. Najavu poslušaj ovdje:

Izložbu su otvorile ravnateljica muzeja Markita Franulić i dipl. pov. umj. Kristina Petričević, s par mojih riječi o tehnici snimanja. Riječ je o četrnaest pejzažnih astro fotografija velikog formata i time lapse videa koji prikazuju astronomski fenomen kometa C/2020 F3 NEOWISE na noćnom nebu Hrvatske u njegovom obilasku Zemlje s pomno odabranim motivima otoka Brača –  prizor koji se neće ponoviti za gotovo sedam tisuća godina.

Fotografije s otvorenja: Zvonimir Ambruš, Marijo Zrna

S obzirom na epidemiološke mjere i na to da je ovo tek moje drugo predstavljanje u Zagrebu jako sam zadovoljan odazivom. Stvorila su se nova poznanstva, digitalna prešla u analogno, par radova se prodalo te sam dogovorio suradnje za moju nadolazeću knjigu. Hvala osoblju muzeja na pomoći oko organizacije te svima na dolasku. Veselim se budućim druženjima! 

Prema izvještaju muzeja, ukupan broj posjetitelja je bio 4,154.

Netom prije otvorenja odradio sam intervju s Dubravkom Družinec, uživo za HR2, kojeg možeš poslušati ovdje:

2. Info Zona/Klub Zona, Split

Izložba je zatim pozvana na gostovanje 9.11.2021. u Info Zonu (Klub zona) u Splitu, u sklopu ciklusa “Mladi izlažu“. Ovdje sam se i prvi put predstavio prije četiri godine svojom prvom samostalnom izložbom astrofotografije “2017: Odiseja Brač”

Intervjuima i prilozima su je popratili HRT (Dobro jutro, Hrvatska i Županijska panorama) i TV Dalmacija. Pogledajte jedan od priloga:

Hvala prijateljici Martini Vuković na fotografijama, i svima na dolasku i riječima podrške, bila je jako lipa večer! Vidimo se 22.11. u 19h u galeriji Ivan Rendić u Supetru!

Izložbe su ostvarene uz sponzorstvo Turističke zajednice i Grada Supetra kojima se zahvaljujem što podržavaju moj rad još od početka.

Rec' čagod