fbpx
Skip to content

Izložba Astrofotografija: komet Neowise

1. Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

U četvrtak 9.9.2021. godine otvorena je moja nova izložba Astrofotografija: komet Neowise., ujedno i moja jubilarna 10. samostalna izložba. Samostalno izlaganje u astronomskoj sekciji Tehničkog Muzeja Nikola Tesla u Zagrebu je za mene veliki uspjeh i priznanje mog truda i kvalitete rada, naročito nakon samo četiri godine aktivnog bavljenja fotografijom.

Utorak prije, ugodno me iznenadilo to da je vrsni hrvatski astronom i popularizator znanosti Ante Radonić u čuvenoj emisiji o svemiru Andromeda najavio izložbu i pohvalio moj trud na mom glavnom projektu Odiseja Brač – More Zvijezda. Najavu poslušaj ovdje:

Izložbi je prisustvovala i ravnateljica muzeja Markita Franulić koja je dala i uvodnu riječ, a ja sam ukratko pojasnio tehniku snimanja i predstavio svoj glavni projekt, Odiseja Brač. Nova izložba sastoji se od četrnaest pejzažnih astro fotografija velikog formata i time lapse videa koji prikazuju astronomski fenomen kometa C/2020 F3 NEOWISE na noćnom nebu Hrvatske u njegovom obilasku Zemlje s pomno odabranim motivima otoka Brača –  prizor koji se neće ponoviti za gotovo sedam tisuća godina. Ovo je jedina izložba astrofotografija u Hrvatskoj na temu ovog spektakularnog kometa.

Fotografije s otvorenja: Zvonimir Ambruš, Marijo Zrna

S obzirom na epidemiološke mjere i na to da je ovo tek moje drugo predstavljanje u Zagrebu jako sam zadovoljan odazivom. Stvorila su se nova poznanstva, digitalna prešla u analogno, par radova se prodalo te sam dogovorio suradnje za moju nadolazeću knjigu. Hvala osoblju muzeja na pomoći oko organizacije te svima na dolasku. Veselim se budućim druženjima! Prema izvještaju muzeja, ukupan broj posjetitelja je bio 4,154.

Netom prije otvorenja odradio sam intervju uživo za HR2 s Dubravkom Družinec Ricijaš, voditeljicom radijske emisije Andromeda, kojeg možeš poslušati ovdje:

2. Info Zona/Klub Zona, Split

Izložba je zatim pozvana na gostovanje 9.11.2021. u Info Zonu (Klub zona) u Splitu, u sklopu ciklusa “Mladi izlažu“. Ovdje sam se i prvi put predstavio prije četiri godine svojom prvom samostalnom izložbom astrofotografije “2017: Odiseja Brač“. Intervjuima i prilozima su je popratili HRT (Dobro jutro, Hrvatska i Županijska panorama) i TV Dalmacija. Pogledajte jedan od priloga:

Hvala prijateljici Martini Vuković na fotografijama, i svima na dolasku i riječima podrške, bila je jako lipa večer! Vidimo se 22.11. u 19h u galeriji Ivan Rendić u Supetru!

Izložbe su ostvarene uz sponzorstvo Turističke zajednice i Grada Supetra kojima se zahvaljujem što podržavaju moj rad još od početka.

Rec' čagod