Izložba Astrofotografija: komet Neowise

1. Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

U četvrtak 9.9.2021. godine u 18:00 sati otvorena je moja nova izložba Astrofotografija: komet Neowise. Samostalno izlaganje u astronomskoj sekciji Tehničkog Muzeja Nikola Tesla u Zagrebu je za mene veliki uspjeh i priznanje mog truda i kvalitete rada, naročito nakon samo četiri godine aktivnog bavljenja fotografijom.

Utorak prije, ugodno me iznenadilo to da je vrsni hrvatski astronom i popularizator znanosti Ante Radonić u čuvenoj emisiji o svemiru Andromeda najavio izložbu i pohvalio moj trud na projektu Odiseja Brač – More Zvijezda. Najavu poslušaj ovdje:

Izložbu su otvorile ravnateljica muzeja Markita Franulić i dipl. pov. umj. Kristina Petričević, kustosica izložbe, s par mojih riječi o tehnici snimanja. Riječ je o četrnaest pejzažnih astro fotografija velikog formata i time lapse videa koji prikazuju astronomski fenomen kometa C/2020 F3 NEOWISE na noćnom nebu Hrvatske u njegovom obilasku Zemlje s pomno odabranim motivima otoka Brača –  prizor koji se neće ponoviti za gotovo sedam tisuća godina.

Fotografije s otvorenja: Zvonimir Ambruš, Marijo Zrna

S obzirom na epidemiju i na to da je ovo tek moje drugo predstavljanje u Zagrebu jako sam zadovoljan odazivom, postavljen je i brojač pa ćemo na kraju mjeseca znati ukupan broj posjetitelja (zasad 2028 posjetioca). Stvorila su se nova poznanstva, digitalna prešla u analogno, par radova se prodalo te sam dogovorio suradnje za moju nadolazeću knjigu. Hvala svima na dolasku i veselim se sljedećim druženjima! 

Netom prije otvorenja odradio sam intervju s Dubravkom Družinec, uživo za HR2, kojeg možeš poslušati ovdje:

Izložba je ostvarena je uz sponzorstvo Turističke zajednice i Grada Supetra kojima se zahvaljujem što podržavaju moj rad još od početka. Hvala i svima iz Tehničkog muzeja na pomoći oko organizacije! 

Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca. *Izložba je produžena do 17.10.2021.

2. Info Zona/Klub Zona, Split

Izložba je zatim pozvana na gostovanje 9.11.2021. u Info Zonu (Klub zona) u Splitu, u sklopu ciklusa “Mladi izlažu“. Ovdje sam se i prvi put predstavio prije četiri godine svojom prvom samostalnom izložbom astrofotografije “2017: Odiseja Brač”

Intervjuima i prilozima su je popratili HRT (Dobro jutro, Hrvatska i Županijska panorama) i TV Dalmacija. Pogledajte jedan od priloga:

Hvala prijateljici Martini Vuković na fotografijama, i svima na dolasku i riječima podrške, bila je jako lipa večer! Vidimo se 22.11. u 19h u galeriji Ivan Rendić u Supetru!

Rec' čagod