fbpx

KNJIGA ASTROFOTOGRAFIJE

ODISEJA BRAČ - More Zvijezda

Fotografska monografija “ODISEJA BRAČ – More Zvijezda”, prva knjiga te vrste u Hrvatskoj, je jedna od najvećih kolekcija astrofotografija na ovim prostorima. 

Božan Štambuk, fotograf amater, za ovaj jedinstveni, samostalni projekt od 2017. godine prešao je preko 10 000 kilometara po otoku Braču i snimio noćne fotografije koje na dosad neviđeni način ovjekovječuju njegove prirodne ljepote, floru i faunu te bogatstvo kulturne baštine. 

Hrvatska pod zvijezdama – dobro znane bračke razglednice (Zlatni rat, pustinja Blaca, Koloč, Zmajeva špilja,…), a i one tajne (Veli redi, špilja Opatja, Dolski slapovi, Jorilo,…) autor je izdvojio od turističke vreve i uobičajenih uprizorenja dalmatinskih pejzaža pod suncem.

Pohvala i odabir za najbolji članak časopisa za 11./2018.

National Geographic Magazine

Glavni urednici, Washington D.C.

Vrhunska
astrofotografija!

Ante Radonić

Astronom i suradnik emisije Andromeda.

Nešto što većina ljudi nikada ne vidi.

The Weather Channel

Gary Stilwell, urednik.

Fenomenalne fotografije noćnoga neba.

Hrvatska radiotelevizija

Tehnikom duge ekspozicije, Mliječna staza, kiše meteora, pomrčine mjeseca, kometi i drugi astronomski i meteorološki fenomeni i pojave krase noćno nebo iznad pomno odabranih motiva.

Uz promociju otoka Brača i tamnog noćnog neba Hrvatske, Božan ovime podiže i svijest o rastućem ekološkom problemu svjetlosnog onečišćenja koji progresivno narušava promatranje i snimanje ovih prizora.

Unatoč skromnoj opremi, zbog takvog pristupa fotografiji i motivima u relativno kratkom roku je izazvao veliki interes. Tomu svjedoče brojni članci domaćih i svjetskih medija o njegovom radu i izložbama, pobjeda na državnom natječaju fotografije, te odabir urednika za najbolju temu mjeseca u časopisu National Geographic Magazine Hrvatska.

Knjiga je planirana na približno dvjesto stranica u tvrdom uvezu s preko stotinu fotografija te popratnim tekstom koji će pobliže opisati tehnike snimanja, lokalitete, a i anegdote sa snimanja. Naklada je planirana na 500 komada. 

30%
ODISEJA BRAČ

Ako želite sponzorirati ovaj projekt i time se upisati u knjigu kao pokrovitelj – kontaktirajte me ovdje.

DIJAMANTNI POKROVITELJI:
Robert Barilla, …
ZLATNI POKROVITELJI:

SREBRNI POKROVITELJI:

BRONČANI POKROVITELJI:

Za novosti pratite službene stranice projekta: Facebook & Instagram. Ili se prijavite na newsletter u podnožju stranice.

Detaljnije o projektu, iz pera povjesničarke umjetnosti Kristine Petričević, pročitajte ovdje. 
Monografija će biti dio bogate naklade Zaklada Otok Brač.