fbpx
Skip to content

Komet Neowise – Astro Timelapse

Od njegovog pojavljivanja početkom srpnja pa sve do sinoć, komet C/2020 F3 Neowise je poremetio sve moje planove na najbolji mogući način. Napravio je sjajnu predstavu na nebu i pružio mi priliku da najbolje iskoristim ovaj odmor od potresa i lockdown-a. Iako nas uskoro napušta za nekih 7000 godina, imam više nego dovoljno snimaka ne samo za novu samostalnu izložbu astrofotografije, već i za čitavo poglavlje za moju monografiju.

Neke od mojih najboljih snimaka složio sam u svoj drugi astro timelapse video (prvi pogledaj ovdje). Ovog puta sam planski snimao za timelapse, pa je malo više pažnje posvećeno kadriranju. Volio bih da je duži ali morao sam balansirati između fotografiranja za knjigu i snimaka za video, a komet je brzo mijenjao poziciju na nebu.

Na početku promatramo izranjanje komete iznad planine Mosor s lokaliteta Mirje, visoko na Malom brigu iznad Postira, u kultiviranom agrarnom krajoliku, koji svojim suhozidnim gomilama čuva ugođaj žive antike. Na Mirju su pronađeni ostaci rimske ville rusticae, ranokršćanske bazilike i srednjovjekovnog samostana.
Zatim vidimo svjetionik Rt Sv. Nikola koji je izgrađen 1882. godine na ulazu u Pučišća, na sjevernoj strani otoka Brača. U sklopu svjetionika nalazi se crkvica Sv. Nikole i pristan.
Sljedeća je tipična dalmatinska bunja (kažun, hiška), poljsko sklonište od suhozida, malo prije Donjeg Humca. Ovo mi je jedno od dražih lokaliteta jer je lako dostupno i relativno daleko od svjetlosnog onečišćenja Supetra i Splita.
Nakon kratkog kadra iz Mirja vidimo komet Neowise i njegov gotovo savršeni odsjaj u lokvi Smokvica.
I na kraju najbolje što sam uspio snimiti tijekom ovog lova na komet. Nakon kratkog lutanja kroz gustu šumu došao sam na rt Zaglav i snimio komet Neowise u punom sjaju iznad otočića Mrduja u Splitskim vratima. Njegov plavičasti ionski rep (zračenje Sunca ionizira molekule) je bio vidljiv čak i golim okom, prizor kojeg ću rado pamtiti dok sam živ.

Rec' čagod