fbpx
Skip to content

Noktilucentni oblaci (noćni svjetleći oblak, NLC)

Noćni svjetleći oblak ili noktilucentni oblak (međunarodna kratica NLC, ili PMC za polarni mezosferski oblak) se formira u mezosferi na visinama od 76 do 85 kilometara, što ih čini najvišim oblacima na Zemlji. Najčešće su vidljivi između 50° i 70° sjeverno i južno od ekvatora te su stoga iznimno rijetki za područje Hrvatske.

Za noćne svjetleće oblake znam već duže vrijeme i velika mi je želja bila ih fotografirati u Zagrebu. U šali sam prijateljima spominjao koja bi vrhunska scena bila snimiti NLC s otoka Brača za moju knjigu, znajući da od toga nema ništa jer se ne pojavljuju na tim zemljopisnim širinama. 

Od toga je prošlo par godina i 8.7.2020. godine na nebu iznad Brača sam lovio jedan drugi, astronomski, fenomen – komet C/2020 F3 Neowise, iz mjesta Ložišća. Nisam uspio snimiti željeni kadar s kometom i već sam bio na odlasku kad sam na horizontu primijetio neobičnu svjetlost. Ponovo sam raspakirao i postavio opremu da vidim o čemu je riječ. Jedan od onih trenutaka otkako radim na projektu da sam samo šutio i uhvatio se za glavu, noctilucentni oblaci u Dalmaciji, iznad otoka Brača (43°)! 

U pravo mjesto na pravo vrijeme (04:11), jer već za desetak minuta su nestali. Srići ni bilo kraja. 🙂 Par dana kasnije snimio sam još nevjerojetniji snimak, komet Neowise iza kulise noktilucentnih oblaka, s Trolokva na Vidovoj gori.

noctilucent clouds croatia
Noktilucentni (noćni svjetleći) oblaci iznad otoka Brača, Hrvatska. Autor: Božan Štambuk

Prvi put su uočeni 1885. godine, dvije godine nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija otoka Krakatoa. Pretpostavlja se da NLC nastaju od ledenih kristala, vulkanskog pepela ili meteorske prašine, no ovaj meteorološki fenomen još nije u potpunosti objašnjen.

Javljaju se u ljetnim mjesecima, najčešće u lipnju, nedugo nakon zalaska ili netom prije izlaska, za vrijeme sumraka u smjeru sjevera. Sunce je tada već ispod horizonta (obzora) i nama počinje noć/dan, ali zato što su noktilucentni oblaci jako visoko, Sunce ih i dalje obasjava. Zbog toga, bliže horizontu svijetle u toplijim bojama (zlatno, crveno/smeđe), a više na nebu svijetle hladnijim, plavo-bijelim bojama, ponekad grimizno. 

Noktilucentni oblaci su u novije vrijeme sve učestaliji, svjetliji i češći na nižim zemljopisnim širinama. Pretpostavka je da su pokazatelj promjena u atmosferi, pa tako i globalnog zatopljenja. 

Još meteo fotografije.

Noćni svjetleći oblaci i komet C/2020 F3 NEOWISE. Vidova gora, otok Brač.

Rec' čagod