Odiseja Brač

Piše: Kristina Petričević, mag. pov. umj.

Odiseja Brač jedna je od najvećih kolekcija astrofotografija u Hrvatskoj. Radi se o ambicioznom samostalnom projektu mladog fotografa amatera Božana Štambuka, koji je u protekle tri godine prešao preko pet tisuća kilometara po rodnom otoku. Zasad je snimio preko stotinu pejzažnih astrofotografija u svrhu izdavanja monografije kojom će ovjekovječiti otok Brač na dosad neviđeni način.  

Početkom 2017. svojom zadnjom plaćom tadašnjeg posla kupio je fotoaparat, da lakše prebrodi sumorne zime na otoku hobijem kojeg je zbog fakulteta i posla zapostavio dugi niz godina. Taj mali i jednostavni DSLR aparat za početnike uvelike će mu promijeniti život te će njime postići neočekivani uspjeh. 

U početku se samo igrao s dugom ekspozicijom, dok jedne noći nije postavio ISO osjetljivost više nego što je običavao i ono što je tada snimio odredit će njegovu specijalizaciju u fotografiji. Na tom malom zaslonu, u mračnoj i hladnoj noći oduševio ga je sjaj mora zvijezda golemog prostranstva središta naše galaksije, ovjekovječeno kako ga naše oči ne mogu u potpunosti vidjeti.

Krenuo je u potragu za motivima prikladnim za fotografiranje na ovaj način. Proučio je brojnu literaturu o otoku Braču od korica do korica. Neobične kamene formacije, špilje i pećine, napušteni pustinjački samostani, antičke ruševine, priče o sakralnim artefaktima i tajanstvenim rezbarijama u kamenu, ovaj Bračanin je otkrio Brač bogat jedinstvenim prirodnim fenomenima i kulturnim spomenicima.

Odlučio je snimiti desetak motiva i prezentirati ih na svojoj prvoj samostalnoj izložbi i to je bio početak Odiseje Brač. Iako početnik u astrofotografiji, u relativno kratkom vremenu savladao je napredne tehnike fotografiranja te složen proces obrade potreban za fotografiranje nebeskih tijela.

Roj meteora Perzeidi, poznatiji kao suze Svetog Lovre, uz posebne goste; Mliječna Staza i Mars (desni prozor) iznad…

Gepostet von Božan Štambuk – Fotograf am Montag, 13. August 2018


I morao je, bio je ograničen vremenom. Naime, Kumova slama je najbolje vidljiva na noćnom nebu samo u ljetnim mjesecima kada nema mjeseca te na njenu vidljivost utječu brojni faktori poput vlage u zraku, oblaka i svjetlosnog onečišćenja. Praćenje meteoroloških radara i zvjezdanih karta postalo je dio njegove svakodnevice. 

Čest komentar na Božanove radove jest da su fotomontaže. Ljudi koji žive u gradovima zaboravili su kako je čisto nebo uistinu bogato zvijezdama, te da se u idealnim uvjetima Mliječna staza vidi i golim okom. Razlog tomu je svjetlosno onečišćenje uzrokovano umjetnom rasvjetom koja dopire daleko izvan gradova i smanjuje vidljivost zvijezda te tako onemogućuje snimanje i narušava ljepotu tamnog neba, a i štetno utječe na ekosustav.

Božan ovim projektom nastoji osvijestiti javnost o tom problemu i ovjekovječiti ljepote noćnog neba prije nego li nestanu zbog nekontrolirane ljudske ekspanzije. Koliko je Božan posvećen da promovira hrvatsko noćno zvjezdano nebo i svoj rodni otok Brač govori činjenica da je odbio ponudu za rad u struci kako bi se u potpunosti mogao posvetiti svom projektu.

Nikada po danu nije istraživao teren i planirao kadar, njegov pustolovni duh i ljubav prema otoku vodili su ga kroz nepristupačne i nepoznate terene kasno u noći da unatoč pospanosti i opasnim životinjama dovrši svoj projekt. Noćne provode u gradu zamijenio je lutanjem zaboravljenim šumskim puteljcima, probijanjem kroz drače, noćenjem u špiljama i ruševinama, nekad voljno i u ugodnom društvu svoje djevojke, a nekad prisilno zbog manje ugodnog društva divljih svinja, stršljenova, zmija ili zbog nevremena.

On je brački Indiana Jones, ako ljetujete na Braču i noću vidite svjetlo u daljini, to vjerojatno Božan namješta kadar.

PRATI ODISEJU BRAČ NA INSTAGRAM-U

Croatia Timelapse 4k, island Brač – Milky way and star trails compilation

Prirodne ljepote i kulturna bogatstva otoka Brača na dosad neviđeni način, pod zvjezdanim noćnim nebom. Prati me i na Instagramu: instagram.com/stambuk.bozan/Odiseja Brač – pejzažna astrofotgrafija: fb.com/BozanStambukPhotography/albums/2121190441448355Više na: www.bozanstambuk.comLokacije:Zlatni Rat – Bol, Mauzolej Petrinović – Supetar, Kamenolom – Donji Humac, Skulpture kipara Frane Antonijevića – Novo Selo, Crkva sv. Nikole – brdo Kruška kraj Selca, Mirje – Postira, Samostan Blaca – Pustinja Blaca, Koloč – Nerežišća.

Gepostet von Božan Štambuk – Fotograf am Montag, 13. November 2017