Snimanje Kiše Meteora – perzeidi i geminidi

Ako tek krećeš s fotografiranjem tamnog noćnog neba, preporučujem ti da prvo proučiš moj vodič astrofotografije za početnike.

Fotografiranje kiše meteora jedna je od zahtjevnijih vrsta astrofotografije, ali zato može dati spektakularne rezultate. Dovoljna je jedna vatrena kugla (rijetki, izuzetno sjajni meteor – bolid) za nezaboravnu fotografiju.

Ovi savjeti su namijenjeni prvenstveno onima koji koriste DSLR fotoaparate ili bolje kompaktne kamere koje snimaju u RAW formatu. 

Kolovoz: PERZEIDI (tzv. suze svetog Lovre)
Vrhunac meteorskog roja Perzeida, u narodu poznatijeg kao suze svetog Lovre, se očekuje u noćima 11., 12., i 13. kolovoza. Najveća aktivnost je u satima pred zoru (40 do 100 po satu). Očekuje se i poveća aktivnost u danima prije i poslije vrhunca.

Prosinac: GEMINIDI
Meteorski roj s radijantom u zviježđu Blizanci s vrhuncem aktivnosti, do 160 meteora na sat, u noćima od 11. do 15. prosinca. Također je povećana aktivnost u danima prije i poslije vrhunca.

Kiša meteora Perzeida 2018. godine iznad ruševine crkvice sv. Jadre, Brač. Uz Mliječnu stazu i Mars. Kompozit od 4 sata snimanja.

PROVJERI PROGNOZU
Naoblaka znatno smanjuje vidljivost čak i najsjajnijih meteora, provjeri prognozu i meteorološke radare prije polaska. Visoka razina vlage također nepovoljno utječe na vidljivost ali i dalje se mogu dobiti dobri rezultati.

PRONAĐI TAMNO NEBO
Udalji se od izvora svjetlosnog onečišćenja (gradovi, osvijetljene ceste, …) koliko god možeš jer ta intenziva svjetlost otežava promatranje meteora i nadjačava sjaj slabijih meteora koji se onda neće vidjeti na tvojoj fotografiji. Izraženi mjesec također može umanjiti sjaj slabijih meteora. 

Dozvoli si dvadesetak minuta da ti se oči priviknu na mrak, smanji svjetlinu monitora tvog fotoaparata i mobitela (ako možeš, uključi i filter plavog svjetla). 

KORISTI ŠIROKO-KUTNI OBJEKTIV
Za razliku od kometa, fotografiranje kiše meteora preporučujem sa široko-kutnim objektivima s kojima ćeš obuhvatiti veći dio neba te tako si povećati šanse da snimiš meteore.

PRIČVRSTI STATIV
Snimanje meteora može potrajati do nekoliko sati, provjeri da je ti je aparat sigurno pričvršćen na stativu te da je stativ stabilan. Uvijek možeš nešto pričvrstiti na noge ili centralni stup od stativa za dodatnu stabilnost.

KAKO KADRIRATI
Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu. Njihov radijant (prividna ishodišna točka) je na sjeveroistoku za Perzeide i sjeverozapadu za Geminide. Ne preporučujem kadriranje prema radijantu, već bilo gdje drugdje, gdje nema svjetlosnog onečišćenja ili Mjeseca.

POSTAVKE FOTOAPARATA
Ova stavka ovisi o tvojoj opremi. Ovo su postavke koje ja najčešće koristim, kreni od njih pa prilagodi prema svojoj opremi i konceptu.

ISO: 1600-3200, ekspozicija: 20-30 sekunda, otvor blende: što veći (najmanji F broj)

KORISTI DALJINSKI OKIDAČ ILI UGRAĐENI TIMER
Namjesti daljinski okidač (intervalometar) ili ugrađeni timer fotoaparata da okida sa što manjim razmakom između fotografija. Uz stativ, tako se aparat manje trese a tebi omogućava bezbrižno uživanje u kiši meteora.

POST PRODUKCIJA
Tema koja je previše opširna za jedan blog, te ću o njoj kasnije pisati. Ukratko, većina fotografija kiše meteora koje vidiš su kompoziti od višestrukih ekspozicija od istog kadra.

Odabere se temeljna fotografija za prednji plan i nebo, zatim se u Photoshop-u putem maski i opcije “Blend mode: lighten” izdvoje samo meteori sa snimaka i tako se slažu na temeljnu fotografiju. 

PRAKTIČNI SAVJETI
Slojevito se obuci i ponesi sjedalicu, ležaljku, prostirku…što ti je draže. Nemoj “kišu” meteora doslovno shvatiti, dozvoli si bar sat vremena promatranja.

Lov na tamna neba za moju knjigu Odiseja Brač – More Zvijezda me vodi daleko od osvijetljenih puteva i kada sam 2017. tek počinjao s astrofotografijom nisam vodio računa o svojoj sigurnosti te nakon nekoliko lakših ozljeda na sebi i težih na opremi prije svakog izlaska na teren prođem svoju listu pravila:

  • Obavijesti barem jednu osobu gdje ideš i kada se otprilike namjeravaš vratiti.
  • Provjeri dolaze li grmljavinske oluje. Bliski udarci munje nisu zabavni.
  • Snimanja često traju više sati, slojevito se obuci i ponesi vodu i hranu.
  • Napuni sve baterije, naročito za mobitel. Dodatna baterija za DSLR je jako korisna.
  • Naglavna svjetiljka znatno olakšava kretanje i baratanje fotoaparatom u mraku.
  • Ponesi nekakvu zaštitu za opremu od rose i krpicu za brisanje objektiva.
  • Informiraj se o opasnim životinjama u svom području.

Sretno s promatranjem i fotografiranjem!

Pridruži mi se na Instagramu ili Facebooku.

Rec' čagod