fbpx
Skip to content

Snimanje Kiše Meteora – Perzeidi i Geminidi

Ako tek krećeš s fotografiranjem tamnog noćnog neba, preporučujem ti da prvo proučiš moj vodič astrofotografije za početnike.

Fotografiranje kiše meteora jedna je od zahtjevnijih vrsta astrofotografije, ali zato može dati spektakularne rezultate. Dovoljna je jedna vatrena kugla (rijetki, izuzetno sjajni meteor – bolid) za nezaboravni doživljaj i fotografiju. Ovi savjeti su namijenjeni prvenstveno onima koji koriste fotoaparate s izmjenjivim objektivima (DSLR) ili bolje kompaktne kamere koje snimaju u RAW formatu. 

KOLOVOZ: Perzeidi 
Vrhunac meteorskog roja Perzeida, u narodu poznatijeg kao suze svetog Lovre, se očekuje u noćima od 11. do 13. kolovoza. Najveća aktivnost je u satima pred zoru (40 do 100 po satu). Za očekivati je i veću aktivnost u danima prije i poslije vrhunca.

PROSINAC: Geminidi
Meteorski roj s radijantom u zviježđu Blizanci s vrhuncem aktivnosti, do 160 meteora na sat, u noćima od 11. do 15. prosinca, s vrhuncem u noći s 13. na 14. prosinca oko 2 sata ujutro kad je radijant (prividna ishodišna točka) Geminida najviše na nebu.

Svaki astronomski događaj i objekt na noćnom nebu najbolje je promatrati kada je noć najtamnija a zvijezde najsjajnije, a to je nakon astronomskog sumraka što je otprilike sat i pol nakon zalaska Sunca.

PROVJERI PROGNOZU
Ako ne možeš vidjeti zvijezde vjerojatno nećeš ni meteore. Naoblaka znatno smanjuje vidljivost čak i najsjajnijih meteora, provjeri prognozu i meteorološke radare prije polaska. Visoka razina vlage također nepovoljno utječe na vidljivost ali i dalje se mogu dobiti dobri rezultati.

PRONAĐI TAMNO NEBO
Udalji se od izvora svjetlosnog onečišćenja (gradovi, osvijetljene ceste, …) koliko god možeš jer ta intenziva svjetlost nadjačava sjaj većine meteora koji se onda neće dobro vidjeti na tvojoj fotografiji, naročito u većim gradovima. Ako je Mjesec visoko na nebu i u fazi je kada intenzivno sja, utopiti će sjaj većine slabijih meteora. Trenutno najbolje lokacije za astronomiju i astrofotografiju u Hrvatskoj su Lika (naročito Mazin) na kopnu, a od otoka to su Lastovo, Cres i Mljet.

Postoje ažurne karte svjetlosnog onečišćenja, tebi najbliže tamno nebo pronađi ovdje.

Dozvoli si dvadesetak minuta da ti se oči priviknu na mrak, smanji svjetlinu monitora tvog fotoaparata i mobitela (ako možeš, uključi i filter plavog svjetla). 

KORISTI ŠIROKO-KUTNI OBJEKTIV
Za razliku od kometa, fotografiranje meteorskog pljuska preporučujem sa široko-kutnim objektivima s kojima ćeš obuhvatiti veći dio neba te tako si povećati šanse da snimiš meteore. Poželjno je da imaju što veći otvor blende (manji F broj) jer takvi hvataju više svjetla uz manje šuma na fotografiji. Snimanja traju dugo, vodi računa da ti se na objektivu i opremi ne skuplja vlaga. Ponesi krpicu za brisanje ili grijače objektiva.

PRIČVRSTI STATIV
Preporučam snimanje kiše meteora minimalno sat vremena. Osobno, nikada nisam meteore snimao kraće od tri sata. Zbog toga je neophodno imati čvrst i stabilan stativ i provjeriti da je aparat sigurno pričvršćen na stativu za višesatna snimanja. Uvijek možeš nešto pričvrstiti na noge ili centralni stup od stativa za dodatnu stabilnost.

KAKO KADRIRATI i PROMATRATI
Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu. Njihov radijant (prividna ishodišna točka) pri vrhuncu je na sjeveroistoku za Perzeide i jugozapadu za Geminide. Ne preporučujem kadriranje prema radijantu jer tu meteori ostavljaju kraći trag. Usmjeri objektiv bilo gdje drugdje, gdje nema svjetlosnog onečišćenja ili Mjeseca.

POSTAVKE FOTOAPARATA
Ova stavka ovisi o tvojoj opremi. Ovo su postavke koje ja najčešće koristim (za jednu od mnogo uzastopnih ekspozicija), kreni od njih pa prilagodi prema svojoj opremi i lokaciji.

ISO: 1600-3200, ekspozicija: 20-30 sekunda, otvor blende: što veći (najmanji F broj)

KORISTI DALJINSKI OKIDAČ ILI UGRAĐENI TIMER
Namjesti daljinski okidač (intervalometar) ili ugrađeni timer fotoaparata da okida sa što manjim razmakom između fotografija. Uz stativ, tako imaš oštriji snimak jer se aparat manje treska a ti možeš bezbrižno promatrati meteorski pljusak.

Vrhunac kiše meteora Geminida, 12. mjesec 2021. godine. Oblaci i Mjesec nažalost malo pokvarili doživljaj.

OBRADA ASTROFOTOGRAFIJA
Tema koja je previše opširna za jedan blog, te ću o njoj kasnije pisati. Ukratko, većina fotografija kiše meteora koje vidiš su kompoziti od višestrukih ekspozicija od istog kadra. Zbog toga je ključno da se aparat ne pomiče tijekom cijelog perioda snimanja. Ja obično snimim od 300 do 800 ekspozicija.

Prvo odaberi temeljne fotografije neba i/ili prednjeg plana koje ti se najviše sviđaju i obradi ih prema savjetima iz mog vodiča osnova astrofotografije. Na njih češ stavljati meteore. Prođi kroz sve snimke i izdvoji one s najvećim i najsjajnijim meteorima.

Zatim u Photoshop-u, jedan po jedan snimak s meteorom slaži na temeljnu fotografiju tako da korištenjem maski skloniš sve sa snimke osim meteora i koristiš opciju “Blend mode: lighten”. Ponovi postupak za svaki snimak s meteorom.

Dodatno, rotiranjem svakog snimka meteora tako da se zvijezde poklope s temeljnim kadrom kompenzira se pomak neba tijekom noći, odnosno rotacija Zemlje. Time se dobiva malo urednija fotografija i dočarava se kako meteori imaju istu ishodišnu točku (radijant).

Kiša meteora Perzeida 2018. godine iznad ruševine crkvice sv. Jadre, Brač. Uz Mliječnu stazu i Mars. Kompozit od 4 sata snimanja. ***Odabir za NASA Astronomy Photo of the day kolekciju najboljih snimaka Perzeida te godine.

PRAKTIČNI SAVJETI
Slojevito se obuci i ponesi sjedalicu, ležaljku, prostirku…što ti je draže. Nemoj “kišu” meteora doslovno shvatiti, dozvoli si bar sat vremena promatranja.

Lov na tamna neba za moju knjigu Odiseja Brač – More Zvijezda me vodi daleko od osvijetljenih puteva i kada sam 2017. tek počinjao s astrofotografijom nisam vodio računa o svojoj sigurnosti te nakon nekoliko lakših ozljeda na sebi i težih na opremi prije svakog izlaska na teren prođem svoju listu pravila:

  • Obavijesti barem jednu osobu gdje ideš i kada se otprilike namjeravaš vratiti.
  • Provjeri dolaze li grmljavinske oluje. Bliski udarci munje nisu zabavni.
  • Snimanja često traju više sati, slojevito se obuci i ponesi vodu i hranu.
  • Napuni sve baterije, naročito za mobitel. Dodatna baterija za DSLR je jako korisna.
  • Naglavna svjetiljka znatno olakšava kretanje i baratanje fotoaparatom u mraku.
  • Ponesi nekakvu zaštitu za opremu od rose i krpicu za brisanje objektiva.
  • Informiraj se o opasnim životinjama u svom području.
Mliječni put i vrhunac meteorskog roja Perzeida 2023. godine iznad jedne lokve kraj Ložišća na Braču. Šest sati snimanja i sedamsto snimaka u jednom radu. Odrazi meteora se ne vide jer je ovo panorama, lokva je snimana naknadno. Nemam opremu s kojom bih sve obuhvatio u isto vrijeme, a lažiranje refleksija mi nije ugodno.

Sretno s promatranjem i fotografiranjem, želim ti vedra neba!

P.S. U planu je i radionica astrofotografije u skorijoj budućnosti, sve informacije ću prvo objaviti na svojim društvenim mrežama:

Rec' čagod