fbpx
Skip to content

Tamna strana svjetla: Svjetlosno onečišćenje okoliša

UVOD

1. Što je to svjetlosno onečišćenje?

U gotovo svim naseljima ekspanzija stanovništva i industrije za nusproizvod ima prekomjerno rasipanje svjetlosti van područja koje je potrebno osvijetliti. Drastično mijenjanje prirodne razine osvijetljenosti noćnog krajobraza ljudskim djelovanjem je ekološki problem svjetlosnog onečišćenja (engl. light pollution). Umjetna rasvjeta do određene mjere je nužna zbog sigurnosti građana, no zbog manjka brige i stručnosti dolazi do pretjerivanja u količini i snazi rasvjete. To stvara nove probleme koji se ne shvaćaju ni približno ozbiljno koliko bi trebali.

Na lijevoj strani, svjetlosno onečišćenje Splita "utapa" zvijezde i auroru borealis. Desno, prema Omišu, detalji i kontrasti noćnog neba dolaze više do izražaja.

2. Koji su uzroci svjetlosnog onečišćenja?

Već kod običnih uličnih lampa imamo pregršt primjera loših praksa. Postavljaju se gdje svijetle ni za kog ili nisu dovoljno razmaknute pa se njihov sjaj preklapa i stvara se višak svjetla. Često nisu adekvatno zasjenjene ili bacaju svjetlo u nebo i horizont, umjesto samo u tlo gdje je jedino potrebno. Čak i u mojim noćnim ekspedicijama po otoku Braču doživio sam da mi put obasjavaju nepotrebna reflektorska svjetla kamenoloma i plivarica udaljenih kilometrima.

Lampe, svjetleće reklame, izlozi i ostala dekorativna rasvjeta isprepletene su u glomaznu mrežu umjetne svjetlosti koja odašilje svjetlosnu kontaminaciju kilometrima u nebo. Održavanje svih tih nepotrebnih rasvjetnih tijela i višak električne energije potreban za njihov rad je trošak koji netko mora platiti, a to smo mi građani. No kamo sreće da su negativne posljedice svjetlosnog onečišćenja samo ekonomske naravi.

3. Posljedice svjetlosnog onečišćenja na ekosustav

Svjetlosno onečišćenje svoje krakove pruža daleko van gabarita gradova, cesta i ostale rasvjete i guši sjaj zvijezda. Iako ima milijun stanovnika više, Beč svijetli tri puta manje od Zagreba. Za bijeg iz svjetlosne kupole Zagreba treba otići najmanje 50 kilometara dalje prema Lici, ali i tad njegov sjaj prekriva komad noćnog neba na horizontu. To otežava i onemogućuje važan rad astronoma i entuzijasta za svemirom diljem svijeta. Samo za kratko vrijeme rada na mom projektu, neki prizori nestali su u poplavi umjetnog svjetla. No mi zaljubljenici u svemir uvijek možemo uliti malo više goriva i ići dalje, ali od ozbiljnih posljedica za prirodni okoliš i ljudsko zdravlje ne može se pobjeći. 

Svjetlosno onečišćenje remeti prirodni ritam dana i noći kod nas, životinja i biljaka. Neke se ptice služe zvijezdama pri navigaciji, nije stoga čudo da u velikim gradovima gube orijentir i stradavaju u koliziji sa zgradama. S druge strane, galebovi i gavrani manje spavaju i aktivniji su noću. To im daje priliku da više jedu, brže rastu i budu agresivniji. Krijesnice, koje se izražavaju svjetlom, u kaljuži umjetnog svjetla ne mogu svojom bioluminiscencijom pronaći partnera zbog čega ih je sve manje i manje. 

Zato se u tisućama povećava broj paukova koji se goste rojevima kukaca zatočenima u omamljenom letu oko uličnih lampi. Prepuštene sebi i izložene grabežljivcima, male morske kornjače kad se tek izlegu nagonski idu prema svjetlijem horizontu mora u sigurnost. Taj nagon ih nažalost odvede u smrt kad su u blizini njihovih gnijezda nalaze još svjetlije ceste ili naselja.

Zbog nemarne politike, više nećete moći vidjeti krijesnice na jezeru Jarun u Zagrebu.

4. Kako svjetlosno onečišćenje utječe na ljudsko zdravlje?

I unutar naša četiri zida, konstantno smo obasjani štetnom hladnom svjetlošću, bijele ili plave boje, koja se po nama prosipa iz mobitela, tableta, računala i žarulja. Takvo svjetlo, temperature od 4500 do 6000 Kelvina najsličnije je dnevnom svjetlu pa remeti lučenje hormona melatonina što nas evolucijski drži budnima. Nešto što sam primijetio na vlastitoj koži otkako radim na ovom projektu koji zahtjeva dosta rada na računalu. Osim što dovode do stresa, poremećaji sna su jedan od glavnih uzroka i simptoma depresije. Sve više istraživanja povezuje izlaganje prekomjernoj hladnoj svjetlosti s karcinomom. 

Postoje načini da se ublaži taj negativan efekt plavog svjetla. Izbjegavajte korištenje žarulja kelvinaže veće od 3500. Gotovo svi moderni mobiteli i računala imaju opciju da se u određeno doba noći automatski aktivira filter plavog svjetla koji toplijom bojom ublažava ove posljedice. Meni je uključen na svim uređajima i osjećam poboljšanje, savjetujem ti da uradiš isto. Oči se brzo naviknu na toplije i ugodnije svjetlo. Preporučena praska je i u večernjim satima pogasiti sva nepotrebna svjetla, posebice ona dekorativna, vanjska, a intenzivno korištenje uređaja izbjeći ili maksimalno smanjiti sat vremena pred spavanje.

Oblaci štite tamno noćno nebo od katastrofalnih reflektora plivarica u Hvarskom kanalu.

ZAKLJUČAK

Ako se nađeš u situaciji da bilo koji oblik neregularne rasvjete utječe na tebe ili nekog drugog, ne ustručavaj se to zabilježiti i prijaviti državnom inspektoratu putem ovog online formulara. U Hrvatskoj je na snazi zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i na to imaš apsolutno pravo, a nakon ovog članka nadam se i mali osjećaj dužnosti. Vi na rukovodećim pozicijama, revidirajte rješenja vaše rasvjetu, uskladite prema zakonu i informirajte se o eventualnim boljim rješenjima, podržite i promovirajte parkove tamnog neba.  Ne samo zbog unaprjeđenja financija i astro turizma, nego za dobrobit nas samih i naročito onih koji nemaju svoj glas.

Rec' čagod