fbpx
Skip to content

Vatrenjaci ili crveni vilenjaci (red sprites)

Prije nekoliko dana (21.9.) odradio sam stormchase u trajanju od 9 sati (od 8 navečer do 5 ujutro) u želji da si malo poboljšam galeriju meteo fotografija.

Više od 200 kilometara dalje od otoka Brača bila je aktivna snažna grmljavinska oluja u Crnoj Gori, a nebo iznad otoka je još uvijek bilo vedro, što je bila prilika da se pridružim malom broju fotografa u Hrvatskoj koji su zabilježili jedan iznimno rijedak meteorološki fenomen znan kao “Crveni vilenjaci” ili “vatrenjaci” (eng. red sprites).

Radi se o posebnoj vrsti pražnjenja oblaka u gornjoj atmosferi, troposferi, na visinama od 50 do 90 kilometara iznad tla kojeg pokreću visokonaponske munje grmljavinskih oblaka niže. Prvi zapisi su se javili 1886. godine, ali tek prve slike su potvrdile njihovo postojanje 6. srpnja 1989. godine.

Za razliku od munja koje postižu velike temperature, ovdje je riječ o fenomenu hladne plazme. Golim očima jedva vidljiv kao crvenkasti ili narančasti blijesak koji traje nekoliko mili-sekunda te zbog toga izuzetno težak za fotografiranje.

Uz crvene vilenjake na fotografiji se vidi i planet Mars, tako ovaj astronomski motiv uparen s meteorološkim fenomenom ovaj snimak čini jedinstvenim na ovim prostorima. Snimljena je oko 10 sati na Vidovoj gori na otoku Braču. Ujedno i moj prvi pokušaj snimanja ove pojave. Nažalost, odabrao sam objektiv prevelike žarišne duljine (75 mm) s kojim nisam obuhvaćao veliki dio neba i tako si smanjio šanse za još uspješnih ulova.

Vatrenjaci ili crveni vilenjaci (eng. red sprites) snimljeni iz Hrvatske.

Rec' čagod