fbpx
Skip to content

VODIČ ZA PROMATRANJE I FOTOGRAFIRANJE KOMETA C/2020 F3 NEOWISE

Velik broj upita za savjete vezane za ovu temu me potaknuo da za svoj prvi blog napišem ukratko kako promatrati i zabilježiti ovaj spektakularni astronomski fenomen koji se neće ponoviti za našeg života. Kasnije sam i organizirao izložbu na temu ovog kometa.

O kometu

Komet C/2020 F3 otkriven je svemirskim teleskopom NEOWISE, otud mu i ime, radi se o retrogradnom kometu (kreće se u suprotnom smjeru od ostalih tijela u sustavu) s orbitom bliskom paraboli. Ophodno vrijeme mu je približno 7000 godina tako da preporučujem da iskoristiš ovu jedinstvenu priliku. Sunce osvjetljava primarni rep i jezgru, koja je pretežito od leda, prašine i kamenitih čestica. Postoji i mogućnost razvitka sekundarnog, plinovitog repa svojstvene plave boje zahvaljujući ionizaciji. Komet NEOWISE je prije nekoliko dana počeo razvijati ionski rep.

Gdje i kada

Trenutno njegova magnituda (prividna svjetlina) je oko + 1 (najmanja oku vidljiva magnituda je + 6.5) te bi trebao biti vidljiv prostim okom tijekom srpnja 2020. ako se ne raspadne. Naravno, s dalekozorom ili teleskopom je puno bolji doživljaj.  Oni u područjima visokog svjetlosnog onečišćenja (u većim gradovima) mogu očekivati manju, ili nikakvu vidljivost.

*Trenutno se može vidjeti u ranim jutarnjim satima od 3 do 4 i pol, te na noćnom nebu, netom nakon zalaska sunca. Pripazi da ti nešto ne zaklanja veći dio neba, jer se komet nalazi malo niže na nebu. Naravno, i oblaci mogu pokvariti promatranje.

Dozvoli očima jedno desetak minuta da se priviknu na mrak.

Za jutarnje promatranje usmjeri pogled na sjever, sjeveroistok. Ravnaj se prema Veneri koja je lako uočljiva (magnituda – 4) iza 3 sata ujutro na sjeveroistoku-istoku i nešto manje sjajnijoj zvijezdi Kapeli na sjeveroistoku, više na nebu. Komet NEOWISE je približno ispod Kapele, u ravnini s Venerom. Napominjem da će s vremenom odmicati prema sjeveru. Zgodno je imati kompas ili zvjezdane karte. Za promatranje nakon zalaska usmjeri pogled prema sjeverozapadu.

*IZMJENA (22.7.) Komet se sada može vidjeti samo nakon zalaska sunca, od 10 do 3 ujutro, prema sjeverozapadu, ispod Velikog Medvjeda.

Za one naprednije, preporučujem besplatni program Stellarium gdje možeš pratiti sva nebeska tijela (potrebno je zasebno u postavkama unijeti nove komete).

Kako fotografirati

Fotografiranje kometa nije puno drukčije od npr. zvjezdanoga neba ili Mliječne staze (više o tome u sljedećem blogu), no kako je trenutno vidljiv netom prije zore treba pripaziti na trajanje ekspozicije.

Kao i inače za astrofotografiju, što si dalje od svjetlosnog onečišćenja to bolje. Stanje svjetlosnog onečišćenja u tvojoj blizini možeš provjeriti na ovoj stranici: www.cleardarksky.com

Od objektiva preporučujem teleobjektive, barem 50mm, sa što širim otvorom blende. Oni su zgodni zbog efekta zbijanja prostora kojim prividno povećavaš pozadinu, odnosno komet. Nedostatak je što moraš biti dosta udaljen od subjekta u prvom planu, ako želiš ukomponirati komet u pejzaž.

Širokokutne objektive ne preporučujem jer oni povećavaju prednji plan a pozadinu, komet, smanjuju.

Za jasnu jezgru i rep trajanje ekspozicije svakako ne bi trebalo biti dulje od nekoliko sekunda (naročito ako snimaš s teleobjektivom) zbog nastanka star trails-a. No i to može biti zgodan prizor, eksperimentiraj. 🙂

ISO osjetljivost postavi koliko ti aparat dozvoljava bez znatnog šuma, te prema tome postavi otvor blende i trajanje ekspozicije. Za primjer, ja na svom Nikon D3300 dobre rezultate imam s ISO400, f/2.8, 50mm na 6s.

Svakako preporučujem korištenje daljinskog okidača ili barem timer-a za oštre fotografije.

Moguće ga je fotografirati i mobitelom, osobno nisam pokušavao, ako ti mobitel ima opciju podešavanja gore navedenih postavki (“Profesionalni” način). Pokušaj ga stabilizirati i uključi timer.

Obrada fotografije kometa, odnosno astrofotografije je tema za sebe o kojoj ću naknadno pisati pa te pozivam da me pratiš.

Lov na tamna neba za moju knjigu Odiseja Brač – More Zvijezda me vodi daleko od osvijetljenih puteva i kada sam 2017. tek počinjao s astrofotografijom nisam vodio računa o svojoj sigurnosti te nakon nekoliko lakših ozljeda na sebi i težih na opremi prije svakog izlaska na teren prođem svoju listu pravila:

  • Obavijesti barem jednu osobu gdje ideš i kada se otprilike namjeravaš vratiti.
  • Provjeri dolaze li grmljavinske oluje. Bliski udarci munje nisu zabavni.
  • Snimanja često traju više sati, slojevito se obuci i ponesi vodu i hranu.
  • Napuni sve baterije, naročito za mobitel. Dodatna baterija za DSLR je jako korisna.
  • Naglavna svjetiljka znatno olakšava kretanje i baratanje fotoaparatom u mraku.
  • Ponesi nekakvu zaštitu za opremu od rose i krpicu za brisanje objektiva.
  • Informiraj se o opasnim životinjama u svom području.

Sretno s promatranjem i fotografiranjem, želim ti vedra neba!

Pridruži mi se na Instagramu ili Facebooku.

Rec' čagod